Vastuullisuus tarvitsee selkeyttä, ei kohtuutonta taakkaa eurooppalaisille yrityksille

Euroopan unioni on oikealla tiellä edistäessään vastuullista ja kestävää liiketoimintaa. Yritysvastuudirektiivin (CSDDD) tavoitteena on varmistaa, että suuret yritykset toimivat ihmisoikeuksia ja ympäristöä kunnioittaen koko kansainvälisessä arvoketjussaan. Tämä on tärkeää paitsi globaalin kaupan eettisyyden myös Euroopan arvojohtajuuden kannalta.

Käytännössä alkuperäinen ehdotus uhkasi kuitenkin johtaa monimutkaiseen ja vaikeasti sovellettavaan sääntelykehykseen, joka olisi erityisen raskas eurooppalaisille yrityksille, etenkin niille, jotka toimivat globaalissa kilpailussa. Tämän vuoksi komission uusi ehdotus sisällyttää CSDDD osaksi laajempaa ns. Omnibus-lainsäädäntökokonaisuutta on tervetullut ja perusteltu ratkaisu.

Komission ehdottamat muutokset tuovat kaivattua selkeyttä ja tekevät sääntelystä paremmin sovellettavaa. Velvoitteet perustuvat jatkossakin riskiarviointiin: yritysten on toimittava, kun ne havaitsevat konkreettisia ja uskottavia merkkejä vakavista ihmisoikeus- tai ympäristöriskeistä myös epäsuorissa liikekumppanuuksissa. Tämä lähestymistapa on linjassa kansainvälisten periaatteiden kanssa, mutta samalla se ehkäisee hallinnollista ylikuormitusta ja suojaa erityisesti pk-yrityksiä tarpeettomalta byrokratialta.

Vastuullisuudesta ei tule muodostua rasitetta eurooppalaiselle teollisuudelle, vaan sen on oltava osa kestävää kilpailukykyä. Hyvin suunniteltu ja toimeenpantavissa oleva sääntely voi tukea innovaatioita, vauhdittaa investointeja ja synnyttää uusia työpaikkoja. Vastuullisuus on yhä useammin myös kansainvälinen kilpailuetu, ei pelkkä velvoite.

Samalla Euroopan on vahvistettava sisäistä vakauttaan ja ennakoitavuuttaan. Venäjän hyökkäyssota on palauttanut sodan uhan Eurooppaan, ja puolustusteollisuuden toimintakyvyn varmistaminen on keskeinen osa yhteistä turvallisuuttamme. Yritysvastuusääntelyn on oltava johdonmukaista ja yhteensopivaa turvallisuuspoliittisten tavoitteidemme kanssa. Tarvitsemme sääntelykehystä, joka mahdollistaa sekä arvojemme puolustamisen että taloudellisen ja geopoliittisen kestävyyden.

Vastuullisuutta ei tule käyttää poliittisen kiistan välineenä, vaan sen pitää olla yhteinen tavoite. Omnibus I -paketin ehdotukset tarjoavat aidon mahdollisuuden saavuttaa tämä tavoite järkevällä tavalla. Siksi tuen CSDDD:n uudistamista: vastuullisuuden puolesta, ei sitä vastaan.

– Mika Aaltola

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *