Uusi EU:n ja Iso-Britannian sopimus: toivon merkki brexitin jälkeisessä maailmassa

Euroopan unioni ja Yhdistynyt kuningaskunta ovat allekirjoittaneet uuden talous- ja turvallisuussopimuksen, joka merkitsee tärkeää käännekohtaa brexitin jälkeisessä suhteessa. Se tuo sekä vakautta että uusia mahdollisuuksia, jotka auttavat paikkaamaan niitä repeämiä, joita suhteisiimme vuoden 2016 kansanäänestyksen jälkimainingeissa syntyi. Nykyisessä maailmantilanteessa Britannian ja EU:n lähentyminen on tarpeellinen kehityssuunta.

Manner-Euroopassa suhde britteihin on aina ollut tärkeä, siksi suhtaudumme myös avoimesti suhteiden kehittämiseen brittien kanssa. Yhdeksän vuotta EU:n ulkopuolella karuksi muuttuneessa maailmassa lienee myös pääsyitä sille, että Lontoossa ymmärretään koko ajan selkeämmin tarve rakentaa uutta suhdetta unioniin. Levottomaksi muuttunut turvallisuustilanne Euroopassa Venäjä uhan takia sekä Trumpin luoma epävarmuus on kasvattanut tarvetta turvallisuus- ja puolustusyhteistyölle EU:n ja Britannian välillä.

Sopimuksen tärkein ulottuvuus liittyy siihen, miten talous- ja puolustusyhteistyö saadaan takaisin raiteilleen. Tarkoituksena on edistää muun muassa ihmisten liikkuvuuteen, puolustusteollisuuteen, kalastukseen, energiaan sekä elintarvikkeisiin liittyviä asioita. Brexit toi tullessaan monia esteitä kaupankäynnille, mutta uusi sopimus pyrkii purkamaan joitakin niistä muureista.

Erityisen hyvänä asiana voidaan pitää sopimuksen turvallisuutta koskevia linjauksia. Viimeinkin välillämme on virallinen perusta puolustus- ja turvallisuuspolitikalle, jonka pohjalta EU ja Britannia voivat käydä strategisen tason keskusteluja sekä koordinoida pakotepolitiikkaa. Lisäksi sopimus tarjoaa Britannian puolustusteollisuudelle mahdollisuuksia osallistua EU:n valmistelemaan 150 miljardin euron Safe-puolustusrahoitusvälineeseen. Näin tuomme Britannian paremmin osaksi eurooppalaisen puolustuksen kehitystä. Vaikka Iso-Britannia ei ole enää osa EU:n puolustus- ja turvallisuusarkkitehtuuria, sen panos on edelleen merkittävä koko mantereen vakauden kannalta.

Uusi sopimus ei ole täydellinen ja liittyy myös varauksia, se on merkittävä symbolinen ja käytännöllinen askel kohti vakaampaa ja ennustettavampaa tulevaisuutta. Se osoittaa, että vaikka brexit repi erilleen, pragmaattiset tarpeet voivat tuoda takaisin yhteen. Yhteiset arvot, yhteiset edut ja yhteiset haasteet eivät ole kadonneet. Nyt on mahdollisuus rakentaa siltoja sen sijaan, että keskittyisimme menneisiin erimielisyyksiin.

Jos tämä suuntaus jatkuu, brexitin varjo ja trauma voivat hiljalleen väistyä yhteistyön tieltä. Omassa työssäni parlamentin UK-delegaation varapuheenjohtajana pidän julistettua uutta yhteistyösopimusta hyvin tervetulleena askeleena eteenpäin ja seuraan tarkkaan sen etenemistä kohti käytännön toteutumista. Lontoo on myös varsinkin Suomelle elintärkeä liittolainen, joten meillä on kaikki syyt tukea sopimuksen toimeenpanoa.

– Mika Aaltola

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *