Demokratia on Euroopan vahvin peruskivi ja arvokkain aarre
Demokratia on Euroopan vahvin peruskivi ja arvokkain aarre. Näin olen todennut myös kirjassani Havahtuminen — Turvallinen Eurooppa. Demokratiaa ja vapaata yhteiskuntaa on puolustettava geopoliittisten vihollisten ja terrorististen toimijoiden varalta. On turvattava sen kestävyys valtapoliittisen kamppailun aikakaudella. Ja meidän on suojattava vapaata maailmaa, Eurooppaa ja Suomea.
Historioitsija Thukydides muistutti aikoinaan, että vahvuus ja oikeus elävät aina jännitteisessä suhteessa. Tämä pätee myös demokratiaan, joka vaatii paitsi arvojen puolustamista myös kykyä vastata ympäröiviin voimiin, jotka pyrkivät horjuttamaan sitä.
Elämme aikaa, jossa demokratia ei ole enää annettu tila, vaan jatkuva prosessi – ja toisinaan myös taistelukenttä. Digitalisaatio on muuttanut yhteiskuntien dynamiikkaa perinpohjaisesti. Se on tuonut mukanaan ennennäkemättömiä mahdollisuuksia, mutta samalla avannut ovet uhille: väärän tiedon levittäminen, ulkomainen vaikuttaminen ja yhteiskuntien polarisaatio ovat nousseet eturiviin demokratian kivijalkaa murentaen. Esimerkiksi sosiaalinen media, jonka alkuperäinen idea oli toimia vapauden ja yhteyksien majakkana, on nyt muuttunut taistelukentäksi. Luottamus instituutioihimme ei rapistu pelkästään sisältäpäin, vaan myös ulkoisten voimien kautta. Esimerkiksi TikTokin aseellistaminen Romanian presidentinvaaleissa tai kaapeleiden tahallinen vahingoittaminen Itämerellä kertovat, että hybridivaikuttaminen ei tunne rajoja.
Nämä ilmiöt ovat osa laajempaa turvallisuuspoliittista ympäristöä, jossa demokratian heikkous on toiselle hyökkäyksen mahdollisuus. Suomessa olemme kohdanneet tilanteita, joissa turvallisuusinfrastruktuurimme on joutunut testiin, kuten viime viikkojen ja kuukausien kaapelien vahingoittumiset osoittavat. Tällaiset tapahtumat korostavat, kuinka haavoittuvainen myös pohjoinen demokratia voi olla. Selvää on, että tekemistä riittää.
Näiden haasteiden keskellä minulla on suuri kunnia ilmoittaa, että minut on valittu EPP-ryhmän koordinaattoriksi Euroopan parlamentin uuteen EUDS-erikoiskomiteaan (European Democratic Shield). Tämä valiokunta on omistettu demokratian suojaamiselle digitaalisella aikakaudella. Tehtävänäni on johtaa EPP-ryhmän työtä valiokunnassa, koordinoida näkemyksiämme ja tehdä yhteistyötä komitean puheenjohdon kanssa. Tämä vastuu, ensimmäinen laatuaan Suomen EPP-edustajille tällä kaudella, on symboli sitoutumisesta eurooppalaisten arvojen ja demokratian puolustamiseen.
EUDS-komitean työn ytimessä on digitaalisen suvereniteetin turvaaminen. Euroopalla ei ole varaa jäädä riippuvaiseksi ulkomaisista teknologiayhtiöistä, jotka voivat operoida myös geopoliittisina aseina. Meidän on varmistettava, että sosiaalisen median alustat kantavat vastuunsa ja toimivat avoimesti. Eurooppalainen teknologia tarvitsee vahvempia investointeja, jotta voimme luoda kestäviä, eettisiä ja riippumattomia vaihtoehtoja. Demokratia perustuu vapauteen – ja vapaus perustuu kykyyn valita itsenäisesti. Tämä kyky on suojeltava.
Sosiaalinen media ja digitaaliset alustat eivät ole pelkkiä viestinnän välineitä, vaan vaikuttamisen areenoita. Hybridivaikuttaminen ja ulkomainen puuttuminen eurooppalaisiin vaaleihin tai päätöksentekoon ovat osa uuden ajan geopolitiikkaa. Sitä vastaan on taisteltava. Mutta myös sananvapautta on puolustettava, myös silloin kun se haastaa omat näkemyksemme. Mutta vapaus ei saa tarkoittaa tilaa tahalliselle vaikuttamiselle tai manipuloinnille. Meidän on tunnistettava ero avoimen keskustelun ja tietoisesti ohjatun häirinnän välillä, koska demokratia kestää kyllä erimielisyyttä, mutta ei tarkoituksellista harhaanjohtamista. Demokratian puolustaminen ei ole enää vain kansallista politiikkaa, vaan osa laajempaa, globaalia turvallisuusjärjestystä.
Todellinen turvallisuus ei synny ainoastaan aseista tai taloudellisesta voimasta, vaan arvojen vahvuudesta ja yhteiskuntien eettisestä pohjasta. Demokratian puolustaminen on turvallisuuspolitiikan ytimessä, sillä vahvat instituutiot ja vakaat yhteiskunnat ovat tehokkain vastavoima ulkoisille uhille. Euroopan demokraattinen vahvuus on yhtä kuin sen strateginen vahvuus.
Niinpä Brysselissä työskentely on sitoutumista tekoihin. EUDS-komitea ei ole vain reagointia tämän päivän kriiseihin, vaan suunnannäyttäjä, joka linjaa demokratian puolustamisen periaatteet tulevaisuutta varten. Demokratia ei puolusta itseään – se tarvitsee meitä. Meidän on suojeltava sitä, mikä tekee Euroopasta ainutlaatuisen: vapauden, oikeuden ja mahdollisuuksien periaatteet.
Demokratian etulinjassa ei ole tilaa toimettomuudelle. On aika näyttää, että olemme valmiita puolustamaan arvojamme – ja tekemään sen tehokkaasti ja rohkeasti. Tänne Brysseliin on tultu tekemään töitä.
Nyt on aika ryhtyä tuumasta toimeen.
– Mika Aaltola

Eurooppalainen johtajuus on tekoja, ei vain sanoja
Eurooppalainen johtajuus on tekoja, ei vain sanojaHyvin lyhyessä ajassa ilmapiiri Euroopassa on...
Eurooppa tarvitsee uudistamista
Eurooppa tarvitsee uudistamistaEuroopan talous kyntää syvissä vesissä, ja sen virtaus tuntuu niin...
Ajatuksia Grönlannista: Arktinen alue siirtyy reunalta kohti keskipistettä
Ajatuksia Grönlannista: Arktinen alue siirtyy reunalta kohti keskipistettäKansainvälisen...
0 kommenttia