Niinistön raportti
Euroopan turvallisuuden tilanne on yhä epävarmempi ja epävakaampi. Näissä olosuhteissa presidentti Sauli Niinistö luovutti komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenille raportin Euroopan kokonaisturvallisuudesta – herätyksen ja tiekartan. Raportti, jossa on 80 suositusta, kehottaa EU:ta siirtymään kohti kattavampaa, kokonaisvaltaista turvallisuuspolitiikkaa, sillä uudenlaiset, monimutkaiset uhat vaativat uudenlaisia toimia. Suomi on monella tapaa edelläkävijä, josta Eurooppa voi ammentaa. Huoltovarmuus on meille arvo sinänsä, ja ymmärrämme, että turvallisuus ulottuu syvälle yhteiskunnan kudoksiin – se ei ole vain armeijan tai viranomaisten asia.
Tässä muutama raportin keskeinen nosto:
1. Turvallisuuspolitiikan pohjana täytyy olla yhteinen tilannekuva, jonka varaan rakentuvat reaktiot – ei pelkkä reaktiivisuus, vaan harkittu, ajoitettu vastaus.
2. Julkinen ja yksityinen sektori tulee kytkeä tiiviisti toisiinsa. Koordinaation puute on ilmeinen heikkous. Tarvitsemme jokaisen kansalaisen, yrityksen ja organisaation osaksi turvallisuuden kokonaisuutta.
3. EU:n budjettipainotuksia on tarkasteltava uudelleen: nykyisin vain 1 % budjetista kohdistuu huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen, vaikka osuuden tulisi olla 20 %. Tämä on signaali, joka viestii vahvaa sitoutumista – epäilyksille tai vähättelylle ei tässä tilanteessa ole varaa.
4. Rakennetaan täysimittainen tiedustelurakenne, jossa yhteiset standardit ja pitkäaikaiset tavoitteet toimivat perustana ennakoiville ja yhtenäisille toimille.
5. Investoidaan kansalaisten riskitietoisuuteen, erityisesti kyberturvallisuuden ja disinformaation torjunnan osalta. Suomessa olemme nähneet, miten vieraat tahot yrittävät käyttää digialustoja horjuttamaan yhteiskuntaamme.
6. Euroopan investointipankille on annettava työkalut nopeuttaa puolustusteknologian, teollisuuden ja kriisinkestävän infrastruktuurin kehittämiseen tarvittavia investointeja.
7. EU-Nato-yhteistyötä on syvennettävä ja laajennettava, myös yhteisillä tietoprotokollilla, jotka mahdollistavat nopean ja yhtenäisen toiminnan hädän hetkellä.
Euroopan integraation eetos on ollut rauhan ja turvallisuuden takaaminen. Tämä tavoite ei ole keneltäkään pois – se on sijoitus aitoon ja kestävään rauhaan.
Nyt ei saa jäädä tuleen makaamaan. Valmiudella on hintansa, mutta poliittinen toimettomuus on aina kaikista kalleinta. Historiamme opettaa meille, että oma talo on korjattava, kun aurinko vielä paistaa.
0 kommenttia