Kubilius: komissaarikuuleminen
Osallistuin eilen Ulkoasianvaliokunnan kuulemistilaisuuteen, jossa puolustuskomissaariehdokas, liettualainen Kubilius, esitteli näkemyksensä. EU seisoo tienhaarassa, ja tämä näkyy myös komissaarisalkuissa: ensimmäistä kertaa komissioon on tulossa puolustukseen ja avaruuteen keskittyvä komissaari. Tässä tärkeimmät nostot:
1. Puolustusmenojen nousu on välttämätöntä EU-tasolla. Epävakaa aikamme vaatii pragmaattista suuntautumista pitkän aikavälin haasteisiin ja eksistentiaalisiin uhkiin, kuten perinteiseen sodankäyntiin ja hybridihyökkäyksiin. Puolustusmenojen 3 % on aikamme uusi 2 %, ja tätä tasoa korkeammallekin meidän tulee tähdätä. Tämä ei liity Trumpiin – tämä on Putinin syytä. Rauhan osinko on jäänyt menneisyyteen; nyt meidän on investoitava sotilaalliseen liikkuvuuteen, puolustustarviketuotantoon, kaksikäyttöpotentiaaleihin sekä siviili- että sotilaspuolelle. Puolasta voimme ottaa mallia.
2. Pirstaloituneista sisämarkkinoista on päästävä eroon. Kubiliuksen sanoin, on luotava todellinen puolustusmarkkina. On aika hyödyntää EU:n taloudellisia instrumentteja: puolustustuotteille ja -palveluille on luotava vahva sisämarkkina, ja Euroopan Investointipankilla on tässä keskeinen rooli. Tästä on puhuttu myös Draghin raportissa, jossa kehotetaan puolustusvoimavarojen kysynnän yhteenlaskun lisäämistä jäsenvaltioiden välillä. Työkaluja on, mutta nyt tarvitaan toimia.
3. Euroopassa on herättävä totuuteen, jossa vankka valmius on turvallisuuden perusta. Suomessa osaamme tämän hyvin, ja Niinistön viime viikkoinen raportti oli siitä hyvä esimerkki. Olemme kuitenkin huomanneet, että Eurooppa on enenevissä määrin äkillisten uhkien viktiiminä – Espanjan äskettäinen ja traaginen tulva on tästä esimerkki. Turvallisuus ei ole vain sotilaallista puolustusta, se on myös kriisien ja niiden eskaloitumisen estämistä. Kubilius muistutti, että vaikka kaikki varautuminen on kallista, se on aina halvempaa kuin kriisitilanteen kohtaaminen.
4. Naton on oltava vahva osa EU:n puolustusresilienssiä. Nyt ei ole aikaa eikä tilaa minkäänlaiselle EU-Nato-kilpailulle, vaan meidän on puhallettava yhteen hiileen. Yhdysvaltojen kanssa on jatkettava tiivistä yhteistyötä. Tämä tarkoittaa sitä, että vapaamatkustamisen aika on jätettävä historiaan ja omaan turvallisuuteen on panostettava osana EU:n ja Naton yhteisiä turvallisuustavoitteita.
5. Avaruus on aikamme usein unohdettu ulottuvuus. Sen militarisoituminen on jo aktiivinen osa turvallisuuspolitiikkaa. Pelkkä avaruustalous on yli biljoonan, eli tuhannen miljardin, euron arvoinen. Tätä sfääriä on tarkasteltava uudella tavalla, ja on hyvä, että Kubilius toivoo Euroopan olevan osa niin sanottua avaruusvallankumousta. EU:n avaruusalan lippulaivaohjelmia on edistettävä, EU:n avaruuslaki on uudistettava ja avaruusteollisuutemme kilpailukykyä on parannettava.
Kuulemisen ydinviesti on selvä: puolustusmenojen on noustava, sillä Putinin ambitiot kasvavat. Aikaa ei ole poliittiselle letargisuudelle – nyt on käärittävä hihat.
0 kommenttia